ΟΜΙΛΙΑ 11-9-2018
Σεβαστέ πατέρα, 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου
Αγαπημένα  μου παιδιά
Βασική ιδέα σε όλο το έργο του Αριστοτέλη είναι ότι κάθε φυσικό ον από τη στιγμή της γέννησής του θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία, η οποία θα οδηγήσει στην τελείωσή του. Για το μεγάλο φιλόσοφο η ανατροφή των παιδιών, η παιδεία των ανθρώπων έχει μεγάλη σημασία και θεωρεί ότι όποιος έχει καλή εκπαίδευση μπορεί να κρίνει σωστά τα πράγματα, να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει και να αποκτήσει ηθικές αρετές. Αλλά και στόχος κάθε πολιτείας είναι και η καλή ανατροφή των παιδιών της. 
Μεταφέροντας τις ιδέες - απόψεις αυτές στο σύγχρονο σχολείο, ανακαλύπτουμε τη διαχρονικότητά τους. Και τούτο γιατί ο αριστοτελικός όρος  τελείωση συνδέεται και με την εκπαίδευση που κάποιος θα έχει. Αποτελεί βαθιά επιθυμία αλλά και στόχο κάθε χρονιάς οι μαθητές που επιλέγουν να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο και όσοι αποφοιτούν από το σχολείο να διακατέχονται όχι μόνο από ξερές επιστημονικές  γνώσεις, οι οποίοι θα αποκτούν πτυχία- τα οποία βέβαια είναι πολύ καλά για την προσωπική τους ανάπτυξη και επαγγελματική τους εξέλιξη- αλλά να διαθέτουν και ηθικές αρετές, όπως καλοσύνη, τιμιότητα εντιμότητα, δικαιοσύνη να εμφορούνται από σεβασμό προς το συνάνθρωπο και γενικά να έχουν αυτό που ο απλός λαός αποκαλεί μόρφωση. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με το πάντρεμα των αναλυτικώνπρογραμμάτων των μαθημάτων της γενικής και Μουσικής παιδείας.
Ζούμε σε μία εποχή βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στηρίζεται πάνω στο «ναρκωτικό» του καταναλωτισμού.Αν δεν αγοράζαμε τόσα «πουδραρισμένα» όνειρα, το σύστημα θα κατέρρεε.Η κρίση στα σχολεία αντανακλά την ευρύτερη κοινωνική κρίση. Είναι προφανές ότι έχουμε χάσει την αίσθηση της ταυτότητας μας. Μέσω της τεχνολογίας ζούμε δικτυωμένοι και όχι μέσα σε κοινωνίες.  Όμως στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιείται μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία –και δεν είναι υπερβολή ούτε φανταστικό αυτό που θα ειπωθεί. Εδώ πραγματώνεται η μέθεξη της γνώσης και της μουσικής όχι μόνο γιατί τηρούνται τα δεδομένα των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά και γιατί μέσα από διάφορες δράσεις (θεατρικές, συμμετοχή σε διαγωνισμούς) και εκδηλώσεις με κοινωνική ευαισθησία καταβάλλεται προσπάθεια να επιτευχθεί η πλήρη κοινωνικοποίηση των μαθητών μας και η διαμόρφωση μιας υγιούς -πνευματικά και ψυχικά- προσωπικότητας.
Στον πυρήνα της εκπαίδευσης των Μουσικών σχολείων βρίσκεται η πίστη ότι η αυτογνωσία είναι η μοναδική βάση της πραγματικής γνώσης. Την αυτογνωσία αποκτούν οι μαθητές των Μουσικών σχολείων- όσοι επιλέγουν να φοιτήσουν εδώ- γιατί ακριβώς χρειάζεται να συνδυάσουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και έτσι ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Εδώ το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τα στοιχεία της προσωπικότητας του που είναι μοναδικά και να μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του, αλλά ταυτόχρονα συνεργάζεται για να επιτευχθεί η κάθε δράση. Οι μαθητές των Μουσικών σχολείων έχουν τόσο ελεύθερο χρόνο όσο τους είναι απαραίτητος για να κερδίσουν το κλειδί της αυτογνωσίας τους. Ο ελεύθερος χρόνος τους δεν ξοδεύεται σε αοριστίες και αφηρημένα πράγματα.
Και γ΄αυτό σηματωρός τούτου του σχολείου είναι ο λόγος του στοχαστή «Ο δάσκαλος είναι η δύναμη, η πράξη ο μαθητής και το σχολείο γιορτή!»
Άλλωστε όλα αυτά αποδεικνύονται κάθε χρόνο και με την πληθώρα των εκδηλώσεων που υποστηρίζει το σχολείο αλλά και με τις επιτυχίες των μαθητών μας στην τριτοβάθμια εκπ/ση. Με κανένα τρόπο τούτο το σχολείο και οι μαθητές του δεν υπολείπεται των συναγωνιστών τους. Κάθε χρόνο ξεπροβοδίζουμε τα παιδιά μας της Γ΄ λυκείου και τους ευχόμαστε να έχουν ούριο άνεμο στο ταξίδι τους στην πανεπιστημιακή και ενήλικη ζωή τους. 
Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, στους απόφοιτους μαθητές της περσινής Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι κατάφεραν να πετύχουν στις Πανελλαδικές του 2018 σχολές υψηλής ζήτησης, Μουσικής ειδίκευσης, πολυτεχνικές, Νομική, Αγγλική φιλολογία, φαρμακευτική, οικονομικές, βιολογία, Μαθηματικών, Στρατιωτικές.Εκ μέρους όλων των καθηγητών σας επιθυμώ να σας συγχαρώ για τον ωραίο αγώνα που δώσατε και για το θετικό αποτέλεσμα που φέρατε, ένα αποτέλεσμα το οποίο τιμά πρώτα εσάς και στη συνέχεια την οικογένειά σας και φυσικά το σχολείο, το οποίο για έξι συνεχή χρόνια σας γαλούχησε. Επιθυμώ να σας συγχαρώ, γιατί είχατε την υπομονή και την επιμονή να αντέξετε το ωράριο του σχολείου, χωρίς αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε ό, τι προσπάθεια κάνατε. Αντίθετα επειδή αγαπούσατε αυτό που κάνατε, επειδή δεθήκατε με το χώρο, τους καθηγητές σας υποστηρίξατε την αρχική επιλογή σας και μείνατε μέχρι το τέλος. Να είστε σίγουροι ότι η στάση σας και η ικανότητά σας να συνδυάσετε τη φοίτησή σας στο Μουσικό με την εισαγωγή σας σε Πανεπιστημιακές σχολές αυτή θα αποτελεί καλό παράδειγμα για πολλούς μικρότερους μαθητές του σχολείου μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε!
Να αγωνίζεσθε πάντα όχι μόνο για τη γνώση, αλλά πρωτίστως για την αρετή και 
το καλό και να προσπαθείτε να ατενίζετε πάντα τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού!
Κρατήστε τα όνειρά σας ζωντανά, χρωματιστά και όμορφα και θα βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθούν. Αρκεί να είναι τα …δικά σας όνειρα!».
Κυρίες και Κύριοι, 
Με τη θεία έμπνευση και τις ευλογίες της εκκλησίας που μόλις πήραμε με όνειρα, ελπίδες, νέους σχεδιασμούς αρχίζουμε σήμερα τη νέα σχολική χρονιά. Η σημερινή μέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη τούτης της σχολικής χρονιάς είναι η μέρα των μαθητών του σχολείου μας, των παιδιών που οι γονείς και η πολιτεία μας εμπιστεύτηκαν. Είναι όμως και η μέρα των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων στων οποίων τα χέρια η Πολιτεία εναποθέτει βαριά ευθύνη της εκπαίδευσης και αγωγής των μελλοντικών πολιτών. Το μαγικό δέσιμο της σχέσης εκπαιδευτικών-μαθητών , διδασκόντων-διδασκομένων καθώς και η προσήλωση του καθενός στο καθήκον του θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, (μου επιτρέπετε να μιλήσω εξ ονόματος όλων)
Εμείς ως εκπαιδευτικοί δεσμευόμαστε να δουλέψουμε σκληρά για να προσφέρουμε στους μαθητές μας όχι μόνο γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, αλλά να αναπτύξουμε την κριτική τους σκέψη, ώστε να γίνουν ικανοί να διαχειρίζονται και να επιλύουν μόνοι τους τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να καλλιεργήσετε, παιδιά μου, τα ειδικά σας ενδιαφέροντα, ενεργώντας στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και της σωστής και δίκαιης αντιμετώπισης. Επιθυμούμε «διά του παραδείγματος» να σας εμπνεύσουμε εντιμότητα, υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής στο πλαίσιο των στόχων και του προσανατολισμού της παιδείας. Όλοι οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές μέσα σε δύσκολες συνθήκες καλούμαστε να προσφέρουμε έργο και να ανταποκριθούμε με επαγγελματισμό στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού.
Είμαι σίγουρη, αγαπητοί συνάδελφοι, ως Διευθύντρια του σχολείου ότι με τη φρεσκάδα σας και τη θετική σας αύρα θα συμβάλλετε με νέες ιδέες και αντιλήψεις και θα εμπλουτίσετε το έργο που παρέχεται χρόνια τώρα στο σχολείο μας.
Αγαπητοί γονείς, 
Στην προσπάθεια αυτή κανείς δε θα μείνει μόνος. Η συνεργασία του διδακτικού προσωπικού με τους γονείς είναι δεδομένη.Ήδη από πέρυσι θέσαμε τα θεμέλια μιας καλής συνεργασίας.Μην ξεχνάτε όμως ότι εσεις είστε οι πρώτοι φυσικοί παιδαγωγοί του παιδιού.Πρώτοι δημιουργείτε εσείς και συνεχίζουμε εμείς. Η οικογένεια είναι η κινητήρια δύναμη της εκπαίδευσης. Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε με όλες τις δυνάμεις σας στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών σχολείου για να συντελέσουμε από κοινού αποφασιστικά στον πλουτισμό των γνώσεων, στην ηθική τους συγκρότηση, στη συναισθηματική τους ανάπτυξη, στην ψυχική τους ισορροπία. Να είστε σίγουροι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή και έμπειρα χέρια. Και να γνωρίζετε ότι η επιβολή της όποιας τιμωρίας γίνεται όχι γιατί θέλουμε να τα μαλώσουμε, αλλά επιθυμούμε άλλοτε με το λόγο της νουθεσίας και άλλοτε με τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές να τα σωφρονίσουμε και να τα διδάξουμε να τηρούν τους κανόνες της ομαδικής συμβίωσης. Η κοινή μας αγάπη για τα παιδιά του σχολείου μας και η επιθυμία για το καλύτερο ας είναι ο φωτεινός φάρος των φετινών προσπαθειών μας.

Αγαπητοί μαθητές, Σας άφησα τελευταίους
Στο χώρο του σχολείου, όπου ζουν και δρουν πολλοί άνθρωποι μαζί πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε η συνύπαρξή τους να μη δημιουργεί προβλήματα σε κανένα. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Αυτονόητος πρέπει να θεωρείται και ο σεβασμός στο χώρο και την περιουσία του σχολείου καθώς και στο φυσικό περιβάλλον του. Προσπαθήστε να λειτουργείτε σωστά στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων του σχολείου, προσηλωμένοι στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Θα ήθελα να καλωσορίσω και επίσημα τους μαθητές της Α΄γυμνασίου, τα πρωτάκια μας και να σας διαβεβαιώσω ότι το σχολείο θα είναι η μεγάλη σας οικογένεια, μια ζεστή αγκαλιά που σας υποδέχεται με αγάπη. Οι καθηγητές σας θα είναι οι δεύτεροι γονείς σας και οι μαθητές των άλλων τάξεων θα είναι τα μεγαλύτερα αδέρφια σας. 
Αγαπημένοι μου μαθητές,
Σημαντικό για την κατάκτηση της γνώσης παίζουν δυο ρήματα, που πρέπει ως μαθητές να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που δυσανασχετείτε ή που κάμπτεσθε από την προσπάθεια που θα καταβάλλετε. Δυο λέξεις που θα σας ενθαρρύνουν και θα σας τροφοδοτούν  με νέες δυνάμεις. Δυο λέξεις που θα κάνουν ακόμη πιο συνειδητή την επιλογή σας να προτιμήσετε το δύσκολο, κακοτράχαλο και ανηφορικό μονοπάτι της γνώσης από το εύκολο, εύβατο και κατηφορικό της άγνοιας. Οι μαγικές λέξεις «ΘΕΛΩ» και «ΜΠΟΡΩ» κλείνουν μέσα τους όλη εκείνη την ενεργητικότητα που θα σας βοηθήσουν να σφυγμομετρήσετε τις δυνάμεις σας. Έτσι, αγαπητέ μαθητή
Αν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε σένα
όταν όλοι αμφιβάλλουν για τις δυνάμεις σου
Αν μπορείς να περιμένεις
αλλά να μη βαρεθείς περιμένοντας
Αν μπορείς να ονειρεύεσαι
αλλά να σχηματίζεις με τα όνειρά σου έναν σκοπό
Αν μπορείς να σκέπτεσαι,
αλλά να μη σχηματίζεις με τις σκέψεις σου  ένα «κενό» είδωλο
Αν μπορείς να διατάξεις την καρδιά, τα νεύρα, τις επιθυμίες  σου
να σε υπακούσουν
ΤΟΤΕ
….ΣΥΝΕΧΙΖΕ Δικιά σου θα΄ ναι η γη  μ΄ όλα της τα κάστρα!
Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική, αποδοτική, ευχάριστη, βάζοντας ο καθένας μας μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς το δικό του μερτικό για την επίτευξη των στόχων.