Open menu

EUROSCOLA 2017
The Diary

Δεκέμβριος 2017
Ζένια Τσιακανίκα

Πέμπτη 14/12/17

Κάπου εδώ, τα ξημερώματα της Πέμπτης αρχίζει το ταξίδι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, εκείνο που αποτέλεσε το μεγαλύτερο και ομορφότερο μάθημα ζωής μέχρι τώρα. Τι τύχη, στα 16 σου, να πραγματοποιείς μόνος σου, χωρίς τους δικούς σου άνθρωπους, βασισμένος στις δικές σου δυνάμεις, το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, μαζί με αλλά 23 παιδιά, άγνωστα αρχικά, που όμως στη συνέχεια έγιναν καλοί φίλοι με κοινά όνειρα για το μέλλον, κοινές φιλοδοξίες! 23 άτομα με τελικό προορισμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο!1

Έπειτα από την πρώτη πτήση της ζωής μου, περίεργη, με πολλή συγκίνηση, γέλια, εεε, και μερικές αναταράξεις, φτάσαμε στην όμορφη, χιονισμένη Ζυρίχη, στην οποία και περιηγηθήκαμε για μερικές ώρες! Επιβλητικά κτήρια, υπέροχη θέα, πολύς κόσμος, πολλά παιδιά στην ηλικία μας, μας έκαναν να ξεχάσουμε την κούραση του ταξιδιού και τις αναμφίβολα τσιμπημένες τιμές! Χα χα! Κρίμα που δεν είχαμε το περιθώριο να δούμε την πόλη περισσότερο! Στη συνέχεια φύγαμε για Στρασβούργο στο οποίο φτάσαμε το βραδάκι και έπειτα από λίγη ξεκούραση, ξεναγηθήκαμε στους στολισμένους δρόμους της, την πανέμορφη Petite France και δοκιμάσαμε την γαλλική κουζίνα. Το Στρασβούργο στολισμένο είναι μαγικό, γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται από τις ομορφότερες πόλεις στη διάρκεια των Χριστουγέννων!


Παρασκευή 15/12/17
Η μεγάλη μέρα.
Ξυπνήσαμε πρωί πρωί και γύρω στις 7:30 ήμασταν ήδη στο Κοινοβούλιο! Ασφαλώς και ο έλεγχος για να μπούμε στο κτίριο δεν ήταν και παιχνιδάκι! Και μόνο από το εξωτερικό του Κοινοβουλίου εντυπωσιάζεσαι ! Όταν φτάσαμε και μέσα στο κτίριο μείναμε με το στόμα ανοιχτό!

Εκεί μας περίμενε μια κυρία της ομάδας του Κοινοβουλίου που μας ενημέρωσε για τις ομάδες εργασίας και μας ξενάγησε στον χώρο! Αργότερα το πρωί ήταν και η πρώτη συνεδρίαση στο μεγάλο ημικύκλιο! Εκεί η εμπειρία ήταν μοναδική! Αντλήσαμε πληροφορίες με στόχο να μυηθούμε στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τυχόν απορίες μας και να απευθύνουμε ερωτήσεις στον Ούγγρο βουλευτή που διηύθυνε το ημικύκλιο κατά την επίσκεψή μας! Το μεσημεριανό γεύμα ήταν το πιο ξεχωριστό στη ζωή μου! Εκεί γνωρίσαμε πολλούς μαθητές από όλη την Ευρώπη, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, συνεργαστήκαμε για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικές με την ΕΕ... 
Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στις ομάδες εργασίας! Η δική μου πραγματευόταν την εργασία των νέων και τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη! Εκεί γνωριστήκαμε καλύτερα, συζητήσαμε, ξαφνιαστήκαμε με τις ιδέες παιδιών, και την παιδεία τους, από χώρες που έχουν κάνει άλματα στον τομέα της εκπαίδευσης  όπως η Μάλτα, η Λιθουανία, η Φινλανδία! Γνωρίσαμε νέους φίλους από αυτές της χώρες, από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και πολλές άλλες! Ιδιαίτερη αναφορά φυσικά αξίζει στην ομάδα από την Κύπρο! Στις ομάδες εργασίας καταλήξαμε και στα τελικά μας επιχειρήματα για την αναφορά που θα παρουσιάζαμε! Είχα την τύχη να κάνω την εισαγωγή στο ημικύκλιο για την ομάδα μου, το οποίο και διηύθυνε το βράδυ Έλληνας βουλευτής! Σίγουρα από το Κοινοβούλιο φύγαμε με τις καλύτερα εντυπώσεις, με νέα ματιά, με νέα οπτική για τον κόσμο, την Ευρώπη, το σπίτι μας! Ενισχύθηκε έτσι η θέλησή μας να γίνουμε ενεργοί πολίτες, με επίγνωση του κοινωνικο-πολιτικού γίγνεσθαι, με κρίση για τα τεκταινόμενα και διάθεση για συμμετοχή στα κοινά!
Από το κοινοβούλιο προσωπικά έφυγα με καθαρότερο μυαλό, με καθαρότερη σκέψη, με καθαρότερες απόψεις και με στόχους για το μέλλον, που καθόλη τη διάρκεια της μέρας αυτής τριγυρνούσαν συνεχώς στο νου μου! Έφυγα πιο γεμάτη! Πιο αποφασισμένη για τη ζωή!

Σάββατο 16/12/2017
Τελευταία μέρα του ταξιδιού μας. Μετά την πρωινή μας ξενάγηση στην πόλη του Στρασβούργου με τον επιβλητικό καθεδρικό του, την χριστουγεννιάτικη αγορά του, τα γλυκά και τις σοκολάτες, αποχωρήσαμε για την όμορφη Χαϋδελβέργη στη Γερμανία! Εκεί περπατήσαμε στον πιο μεγάλο πεζόδρομο της Ευρώπης και γνωρίσαμε ντόπιους, κυρίως νέους με ζεστά χαμόγελα και διάθεση να σε εξυπηρετήσουν για ο,τιδήποτε χρειαστείς! Φύγαμε και από αυτό το ξεχωριστό μέρος με τις ομορφότερες εντυπώσεις και φυσικά ένα πλήθος από φωτογραφίες ...

23a

45

Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από όπου και πετάξαμε για Ελλάδα!

6

Ψάχνω τόση ώρα τα καταλληλότερα λόγια γα να περιγράψω αυτό το γεμάτο τριήμερο. Ψάχνω να βρω έναν τρόπο για να περιγράψω με ακρίβεια αυτή την πολύτιμη εμπειρία! Κι όμως αποτυγχάνω διότι τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το πόσα πολλά πράγματα που αποκόμισα από μόλις τρία 24ωρα... 
Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μου έμενε αξέχαστο χωρίς την βοήθεια της οικογένειάς μου, τους γονείς μου που στάθηκαν δίπλα μου σε όλο αυτό το εγχείρημα και ήταν ευτυχισμένοι με την ευτυχία μου, τους  μοναδικούς φίλους μου, τους καθηγητές μου που με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα, τους τρεις συνοδούς μας στην εκδρομή που μας συμβούλευαν και άκουγαν τους προβληματισμούς μας και ασφαλώς τους καινούργιους φίλους! 
Είμαι ευγνώμων καθώς αυτό το ταξίδι με έφερε λίγο πιο κοντά στο 

όνειρο, το όνειρο να ταξιδέψω, να γνωρίσω νέους ανθρώπους, λίγο πιο κοντά στο όνειρο για την σταδιοδρομία που θα ήθελα να ακολουθήσω! Με έκανε να πιστέψω αληθινά στη μαγεία των ονείρων και να σιγουρευτώ πως όταν δεν σταματάς  να τα κυνηγάς , οι κόποι σου θα ανταμειφθούν!
Ένα κομμάτι του εαυτού μου θα είναι πάντα σε αυτό το ταξίδι!

Κυρία Αλεξάκη, 
Θέλω να σας ευχαριστήσω που με βοηθήσατε να πιστέψω σε μένα και με διδάξατε να μην σταματώ ποτέ να αγωνίζομαι για αυτά που ονειρεύομαι! Είναι ένα μήνυμα που θα ήθελα να το μεταφέρετε σε όλους, αυτό που δεν πρόλαβα να πω όταν έφυγα! Αυτό το ταξίδι το αφιερώνω σε εσάς! Τη μεγαλύτερη και ομορφότερη οικογένεια που είχα ποτέ, αυτή του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου. Σας ευχαριστώ για όλα!

ΥΓ : Σας είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα χρόνια, για την στήριξη σας και τα πολύτιμα λόγια σας! Ευχαριστώ εσάς, προσωπικά, για όλα!! Αισθάνομαι πολύ τυχερή που με καθοδηγήσατε όλα αυτά τα χρόνια και άντλησα από εσάς όμορφες απόψεις για τη ζωή! Μου λείπει τόσο το μάθημα σας! Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένη!

Με εκτίμηση και άμετρη αγάπη,
Ζένια