Open menu

Όταν ρυθμίσετε λοιπόν τη διαθήκη
και το μερίδιο δοθεί του καθενός
εμένα αφήστε μου το δρόμο που μου ανήκει
αυτόν που διάλεξα να πάρω μοναχός
Αφιέρωμα σήμερα, κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι στον ποιητή, στιχουργό, συγγραφέα, ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ο οποίος ξεκίνησε από το θέατρο ως ευνοούμενος το Άγγελου Τερζάκη που ήταν υπεύθυνος στο Εθνικό και του Αιμίλιου Χουρμούζη που ήταν καλλιτεχνικός του διευθυντής, χωρίς όμως να έχει την πρόθεση να γίνει ηθοποιός.
Η ιδέα του σημερινού αφιερώματος γεννήθηκε ασυνείδητα στην ομιλούσα σίγουρα θα το υπολόγιζα ανάμεσα στη δεκαετία του 1975-1985. Εδώ στο Αγρίνιο, σε μια πάροδο της οδού Πυλλήνης, Γιώργου Σεφέρη σήμερα, απέναντι από το Πανεπιστήμιο σε μια καπνοκαλύβα (ήταν πολλές τότε στην περιοχή), με τον τσίγκο να καθιστά το καλοκαιρινό λιοπύρι αφόρητο και γύρω όλη η οικογένεια σε μια στοίβα καπνό και το γνωστό ήχο «τσακ» του καπνόφυλλου στις προτεταμένες βελόνες. Εκείνο που έδινε μια διέξοδο στη νεανική φαντασία και το όραμα για κάτι καλύτερο ήταν το ραδιόφωνο, συντροφιά με τα τραγούδια από τις γνωστές τότε δισκογραφικές εταιρείες, ανάμεσα στις αναζητήσεις του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Χρόνια αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένα ταξιδι στο κυκλαδίτικο νησί στη Σύρο έφερε στην επιφάνεια περισσότερο αυτό που ως απωθημένο είχε μείνει στο υποσυνείδητο της παιδικής μου ηλικίας. Ερχόμενη στο Μουσικό σχολείο ως εκπαιδευτικός από το 2006-2014 η αρχική ιδέα επέμενε να πάρει σάρκα και οστά. Ωστόσο έδωσα προτεραιότητα εκείνα τα χρόνια σε άλλες δράσεις. Σε όλη αυτή την πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι πολλά από τα τραγούδια που έχουν στοιχειώσει πάνω στα χείλια μου, τα χείλια μας είναι δικά του, ανήκουν στην πένα του Μάνου Ελευθερίου, μελοποιημένα από γνωστούς συνθέτες (Μίκυ Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Δήμο Μούτση, Χρήστο Νικολόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Θάνο Μικρούτσικο, Παντελη Θαλασσινό, Αντώνη Βαρδή…. ) και τραγουδισμένα από εξίσου πολύ γνωστές φωνες του ελληνικού πεντάγραμμου (Χαρις Αλεξίου, Μητροπάνο, Δημητριάδη, Μπέλλου, Τσαλιγοπούλου, Νταλάρα, Μητσιά, Μαχαιρίτσα, Καλογίαννη, Μοσχολιού, Θηβαίο….). 460 ΄ποιήματα-τραγούδια είναι δικά του και σίγουρα η ανάλυσή τους δεν άπτονται μόνο μιας εκδήλωσης. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει « είναι αρρώστια τα τραγούδια τι θαρρείς….» Και όμως με αυτά ταξιδέψαμε….0 συνθέτης Θανάσης Γκαιφύλης είχε πεί: «Ηρθαν τα ποιήματα του Μάνου και ήταν φώτα στην ομίχλη» . και δεν είναι μόνο οι στίχοι που μας ταξιδεύουν ή μας προσανατολίζουν Είναι τα 4 μυθιστορήματά του , είναι τα 3 διηγήματά του, η παιδική του λογοτεχνία, είναι τα λευκώματά του, είναι τα ιστορικά του έργα, είναι τα 2 θεατρικά του. Είναι τελικά ένας πολυγραφότατος άνθρωπος ο Εμμανουήλ Ελευθερίου και γι΄ αυτό τιμήθηκε το (2005) με το  Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του "Ο καιρός των χρυσανθέμων" και το (2013) πήρε  Βραβείο ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του,  από την Ακαδημία Αθηνών.

Σήμερα το Μουσικό σχολείο της πόλης μας θα τιμήσει τον Μάνο Ελευθερίου. Αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να τον έχουμε σήμερα κοντά μας, δυστυχώς δεν ήταν εύκολο καθώς ο 80χρονος ποιητής (στις 12 Μαρτίου είχε γενέθλια) στιχουργός και πεζογράφος δεν ταξιδεύει συχνά. Ο ίδιος σε συνέντευξη του είχε πει ότι αρχίζει να δωρίζει βιβλία από την πλούσια βιβλιοθηκη του στη Σύρο, στην Αστυπάλαια, ( εχει χαρίσει πάνω από 43.000 βιβλία, ενώ δίσκους και cd σ το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά Ενώ σε ερώτημα , αν θα έγραφε ποτέ τη βιογραφία του είχε πει: Οι ζωές των ανθρώπων που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες έχουν ενδιαφέρον όταν είσαι σπουδαίος. Να διαβάσει κανείς  τη ζωή του Μαρσέλ Προυστ ή του Μπαλζάκ το καταλαβαίνω. Τη ζωή τη δική μου θα διαβάσει, τρελός είναι; 
Για την σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραστήκαμε το ίδιο όνειρο, πρώτα την κ. Πλάκα, φιλόλογο του σχολείου μας, η οποία με τη μεστή της φιλολογική ανάλυση και το οπτικοποιημένο υλικό θα μας βοηθήσει να πλησιάσουμε τον ποιητικό λόγο του Μάνου Ελευθερίου, την κ. Γρέντζελου Ευγενία και τον κ Μαμασούλα Πάνο, που έχουν τη γενική ευθύνη για την ενορχήστρωση και τη διδασκαλία της αποψινής μουσικής , τον χορηγό της εκδήλωσής μας, κ Γεωργίου Γεώργιο, τον κ. Σαλταούρα Δημήτρη για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και κυρίως τους μαθητές μας, τα παιδιά μας τα οποία με την καθοδήγηση των καθηγητών τους θα μας χαρίσουν μια όμορφη και ποιοτική βραδιά.