Open menu

Εκλεκτοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί γονείς ,
Κυρίες και κύριοι,
Παιδιά μου, 
Αγαπητοί απόφοιτοι 
Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος της σχολικής χρονιάς 2018-2019 με διττό πρόγραμμα: αυτό του αποχαιρετισμού των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και μιας θεατρικής παράστασης από τους μαθητές της Β’ Λυκείου, κατά κύριο λόγο. 
Αυλαία σε μια σχολική χρονιά, η οποία ήταν πλούσια σε γνώσεις, σε δράσεις και εμπειρίες για τους μαθητές μας -κυρίως- αλλά και για τους δασκάλους. Μια χρονιά όμως που πόνεσε τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα η απώλεια του συνάδελφου Επαμεινώνδα Βασιλείου. Ευχή μας, Νώντα, είναι από εκεί που είσαι να έχεις ηρεμία και -επειδή σίγουρα βλέπεις- να αισθάνεσαι περήφανος για τα διαλαμβανόμενα σε τούτο το χώρο, τον οποίο αγάπησες με τον δικό σου τρόπο. 
Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να γίνει μια αποτίμηση της απερχόμενης σχολικής χρονιάς, όμως δε θα το κάνω. Θα πω μόνο ότι, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολεία έχουν τελειώσει τις όποιες δράσεις τους και έχουν μείνει μόνο οι διοικητικές εργασίες - οι οποίες για τους επαΐοντες αυτή την περίοδο είναι πάρα πολλές – σε τούτο το σχολείο, επειδή είναι ένα εργαστήρι δημιουργίας, συνεχίζουμε να παράγουμε και το διοικητικό έργο το οποίο είναι η προϋπόθεση για τη λειτουργία του, αλλά και να δίνουμε και να υπογραμμίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τις πολλές διαστάσεις που έχει η εκπαίδευση και κυρίως η παιδεία στο σχολείο, συνεχίζοντας μουσικές συναυλίες και παρουσιάσεις, εκεί που το σχολείο θέλει να δίνει το παρών. Και θα πω επιπλέον ότι ένα στοιχείο που διαφοροποίησε τη φετινή χρονιά από την προηγούμενη /προηγούμενες είναι η υλοποίηση προγράμματος ERASMUS κινητικότητας εκπαιδευτικών στη Αγγλία, Ιρλανδία το Μαρτιο, Φινλανδία τον Απρίλιο. Και ακριβώς με τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτής της κινητικότητας στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα θα ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ευχαριστώ, λοιπόν, ως Διευθύντρια του σχολείου όλους εκείνους οι οποίοι συνέδραμαν και συνδράμουν για το πολυσχιδές αποτέλεσμα. Συνεργάτες υποδιευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, βοηθητικό προσωπικό, γονείς, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την τοπική κοινωνία που μας στηρίζει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις μας, το Δήμο Αγρινίου, Διευθυντές σχολείων με τους οποίους συνεργαστήκαμε.
Αυλαία, λοιπόν , μαθητές, παιδιά μου της Γ΄ Λυκείου για σας σήμερα για τη σχολική ζωή. Αυτή για την οποία, την τελευταία ειδικά χρονιά δείχνετε όλοι διαχρονικά ότι θέλετε να τελειώσει γρήγορα, για να φύγετε από τις φωλιές σας, του σπιτιού, του σχολείου, της τοπικής μικροκοινωνίας και του μικρόκοσμου του καθενός. Και πρέπει να πω ότι πολλοί είναι οι μαθητές που έχω ξεπροβοδίσει στα 29 χρόνια υπηρεσίας. Από τότε όμως που έφυγαν τα παιδιά μου από το σπίτι, αυτό το άδειασμα της φωλιάς, το βλέπω με μεγαλύτερη ευαισθησία. Φωλιές, οι οποίες σας δίνουν μεν την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά δε συνάδουν με την εφηβική σας ηλικία και τα χαρακτηριστικά αυτής. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ, ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΦΤΕΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ ΒΓΑΛΕΙ, ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΚΟΚΟΤΙΑ, όπως θα έλεγαν οι παλιοί, και ομοιάζετε με τους νέους στο διήγημα του Άγγελου Τερζάκη «Τα παιδιά με τα κλωνάρια», στο οποίο μια ομάδα νέων κοιτά σε ένα τυχαίο συναπάντημα κάπως υπερφίαλα, αλαζονικά ένα ζευγάρι μεσήλικο. 
ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΥΓΙΕΣ!

Θα μου επιτρέψετε, όμως σε αυτό το εναρκτήριο ταξίδι προς τη ΖΩΗ, εκπροσωπώντας τόσο τους εκπαιδευτικούς-συνάδελφους του σχολείου, που σας πήραν 12χρονα και σας μέστωσαν γνωστικά, όσο και τους γονείς σας που σας γέννησαν και είστε για κείνους ό,τι πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο έχουν στη δική τους ζωή, να σας δώσω όχι συμβουλές, αλλά ευχές και οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Πρώτα θα μιλήσω με όρους λατινικούς
Στο λατινικό λεξιλόγιο υπάρχει η λέξη 
VALOR: Η λέξη σημαίνει ΑΞΙΑ, αξίες που οφείλετε να έχετε στη ζωή σας και κάνοντας την ακροστοιχίδα στα λατινικά με γερούνδια, ουσιαστικά , επιρρήματα, επίθετα ακούστε παρακαλώ τις πρώτες οδηγίες

VERDADERO: ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΣ
AYTONOMO: ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΡΜΕΣ ΣΟΥ
LIMIT: ΝΑ ΘΕΤΕΙΣ ΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
ORGULLOSO: ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ
RESEPTIVE: ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ

Τηρώντας τις παραπάνω οδηγίες θα έχετε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτογνωσίας και θα έχετε θέσει αυτό που μπορεί ο καθένας να κάνει ξεδιπλώνοντας ταλέντα, δεξιότητες , γνώσεις, θέτοντας στόχους, κάνοντας όνειρα, τα όνειρα δράση, τη δράση πράξη, την πράξη αποτέλεσμα , το αποτέλεσμα αλλαγή και την αλλαγή βελτίωση πρώτα της δικής σας προσωπικότητάς και μετά της κοινωνίας, την οποία έχετε ήδη αναλάβει, από τη στιγμή που ενηλικιώνεστε να την αλλάξετε, γιατί η προηγούμενη γενιά έκανε λάθη όπως λέτε, λες και εσείς δε θα κάνετε.

Θα συνεχίσω τις οδηγίες με όρους και λόγια της λογοτεχνίας, της συνυποδηλωτικής λειτουργίας της γλώσσας. Ίσως γιατί με αυτή καταφέρνουμε να δώσουμε καλύτερα τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν, καθώς σας αποχαιρετούμε σήμερα, όπως κατευοδώνουν οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη τους άντρες τους: Στο καλό πουλί μου, στο καλό. Αποκωδικοποιήστε, λοιπόν τα μηνύματα, το σημαίνον και το σημαινόμενο.


Κάντε παιδιά το ταξίδι σας, όπου πλέρια ανθούν τα χαμόγελα που κρατούν την ουσία κι ονειρεύονται, που λένε ναι, που τραγουδούν, που σεληνιάζονται, που ενοχλούν τους μίζερους, που καλικαντζαρίζουν, που στάζουν λεμόνι, που ορτσάρουν…. Πείτε περήφανα ναι  Εγώ!!
Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΚΑΝΤΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΙΣΩ. ΠΕΙΤΕ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ

Κάντε παιδιά το ταξίδι σας˙ φροντίστε μόνο τα πανιά της ζωής σας να τα φουσκώνει πάντα η δική σας πνοή κι η αγωνία η δική σας να κρατεί το τιμόνι. Που σημαίνει ΟΝΕΙΡΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ..ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ..

Ταξιδέψτε όπου θυμαρίσια ανάσα, όπου κίτρινο φεγγάρι, όπου αγώνας της κάμπιας να γίνει πεταλούδα, όπου ακούτε πως ασίκικα φορούνε στ’ αυτί τους το γαρύφαλλο. Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ


Κάντε το βέλος της αγωνία σας να σημαίνει χαρά. Βάρδα όμως μη σας μαδήσουν τα φτερά! Ένα βέλος  χωρίς φτερά δεν το θέλει ούτε η φαρέτρα ούτε ο στόχος.
Αλαργέψτε˙ κι αν κάποτε σας ζαλίσει ο υλακισμός του νότιου ανέμου  στα ξερόκλαδα των μαδημένων ονείρων, καταφύγιο βρέστε στην κατάφαση της αφής˙ 
Που σημαίνει Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ. ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΨΕΥΣΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΤΟΧΟΙ, ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙΤΕ, ΘΥΜΩΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΛΜΗ


Κουνήστε το μαντήλι στη καταιγίδα˙ δική σας είναι, παιδί της πεθυμιάς σας˙ κι αν πέσετε γίνετε φύτρο: θα σας γυρίσει πίσω μιας κοπελούδας το μάγουλο. Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ : ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΜΗΝ ΛΥΓΙΣΕΤΕ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ. ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ
Πετάξτε πάνω απ’ το βραδινό καπνό, κλάψτε τον Ήλιο και πέστε είν’ η λύπη μας αστεία. Ρωτήστε τις μαργαρίτες όλου του κόσμου, μα δώστε εσείς την απάντηση.
Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΑΣΤΕ ΨΗΛΑ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΖΕΙΤΕ


Τολμήστε το ταξίδι , κι αν κάπου η μικρή σοφή πατούσα σας κοκκινίσει πέστε δεν είν’  αίμα, είναι μούστος απ’ το πατητήρι της χαράς .

Κάντε, λοιπόν, παιδιά, το ταξίδι σας˙ κρεμάστε κόκκινα πουκάμισα στους τοίχους, σηκώστε ακατάδεχτο το φρύδι, κλάψτε αναίτια, γελάστε αδέξια, όμως στο μέσα μυστικό αυτάκι σας ας μείνει πάντα χώρος για μια μονότονη ρομάντζα που παίζει κάποιος με το΄ να δάχτυλο στις χορδές της καρδιάς του
Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ, ΖΗΣΤΕ ΤΗ, ΡΟΥΦΗΞΤΕ ΤΗ 
Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες ως προκλήσεις
Προχωρήστε στη ζωή με πίστη και αισιοδοξία
Οπλιστείτε με πείσμα, επιμονή και υπομονή
Μην συμβιβαστείτε με τίποτε λιγότερο από αυτό που σας αξίζει
Μη σταματήσετε να χαμογελάτε και να οραματίζεστε

ΤΟΤΕ
Να΄ στε σίγουροι˙ θα θροΐσουν  ξανά τα φτερά, εκείνα που το σοφό τσεμπέρι της γιαγιά σας τα λέει ΖΩΗ.


Λέει ο Ρίτσος
Θέλει δουλειά να βγεί το ευχαριστώ από καρδιάς με το πριόνι , 
το τρυπάνι με τα δόντια, με τ ’ αγεροφυσήματα, 
με του ματόκλαδου το παίξιμο και της παλάμης τ’ αναρίγιεμα,


ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ, παιδιά μου, 
ΩΣ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ

Ευχαριστούμε για την κάθε ακτίδα των ματιών σας, 
Ευχαριστούμε για το γέλιο σας που απλώνει τις τρίλιες του  απ’ τον ανθό της λεμονιάς, 
Ευχαριστούμε για την ύπαρξή σας 
Ευχαριστούμε για τις χαρές που μας δίνετε
Ευχαριστούμε για το ήθος σας

Και σας ευχόμαστε μια ζωή ήρεμη, δημιουργική , προκομμένη

Νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που ήσασταν μαθητές μας, υπερήφανοι που είστε παιδιά μας».

ΚΑΛΑ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
ΜΗΝ ΠΟΡΕΥΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ. ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟ, ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ, ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ . ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕΤΕ: 
ΝΑΙ , ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ