Open menu
Στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη και γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας. Περικλείεται απ’ τα βουνά Αράκυνθο και Παναιτωλικό. Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη.
trixonida1
Η Τριχωνίδα έχει έκταση 96,5 χλμ. και το βάθος της φτάνει τα 57μ. Στο μεγαλύτερο τμήμα της η μορφολογία του εδάφους έχει ομαλή απόληξη με αποτέλεσμα η ακτή να θυμίζει θαλασσινά ακρογιάλια. Η λίμνη συνδέεται με την αντίστοιχη της Λυσιμαχίας με διώρυγα. Μεγάλες ποσότητες νερού καταλήγουν σε χωράφια της Κατοχής, Νεοχωρίου και Μεσολογγίου. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι αγρότες και χρησιμοποιούν το νερό της για άρδευση. Πολλοί ασχολούνται και με το ψάρεμα. Τα σπουδαιότερα είδη ψαριών είναι η τσερούκλα, το στρωσίδι, το γλανίδι, το χέλι κτλ. Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί και πολλά είδη πουλιών. Τα 30 από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται αυστηρά από την κοινοτική προστασία.
trixonida2
Η παραλίμνια βλάστηση αποτελείται από πλατάνια, ιτιές, καλαμιές ενώ το άρωμα των λουλουδιών την άνοιξη σε ζαλίζει. Στα νερά της βρίσκει καταφύγιο και η βίδρα.
trixonida3
Παρόλα αυτά όμως σήμερα πολλά προβλήματα την περιβάλλουν όπως η ρύπανση από απόβλητα ελαιοτριβείων, τυροκομείων, και σφαγείων. Υπάρχει ρύπανση από χρήση φυτοφαρμάκων. Συχνά καταστρέφεται η παρόχθια βλάστηση και γίνονται αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες. Πολλές φορές γίνεται παράνομο κυνήγι και ψάρεμα με δυναμίτη
Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι ακόμα παραμένει από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδας και έχει μεγάλη οικολογική αξία. Δίκαια ο Κωστής Παλαμάς την ύμνησε όσο κανείς άλλος με την ποίηση του.