ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
1. Το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο) χορηγεί όπως όλα τα Γυμνάσια & Λύκεια της χώρας, Απολυτήριο Γυμνασίου ή αντίστοιχα Απολυτήριο Γενικού Λυκείου.
2. Στο Μουσικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής Παιδείας. Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική Μουσική Παράδοση & την Ευρωπαϊκή (κλασική & σύγχρονη) μουσική. Διδάσκονται, επίσης, Ιστορία της Τέχνης & Θέατρο. Επίσης διδάσκονται Πιάνο, Ταμπουρά και ένα μουσικό όργανο επιλογής του μαθητή.
3. Απευθύνεται σε όσους μαθητές & μαθήτριες έχουν κλίση & ταλέντο στη μουσική ή ακόμη σε μαθητές /τριες που θα ήθελαν να αποκτήσουν μουσικές γνώσεις , χωρίς αρχικά να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών & καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες & άλλα).
4. Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές/τριες απόφοιτοι όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς των μαθητών/τριών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο έως το τέλος Μαΐου. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου, επιλέγονται με test, που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα test αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίας κ.λπ.
5. Στο Μουσικό Σχολείο λειτουργούν τμήματα που ο αριθμός των μαθητών δεν υπερβαίνει τους 24 στο Γυμνάσιο. Στο Λύκειο ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι περίπου 20, αυτό ευνοεί την καλύτερη συμμετοχή και αξιολόγηση των μαθητών.
6. Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της πολιτείας, καθώς & δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο Σχολείο & αντιστρόφως.
7. Μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ή ακόμη και στις τάξεις Α και Β Λυκείου κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων που γίνονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
8. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:
• Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μουσικής Παιδείας, που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σ’ όλα τα σχολεία,
• Μαθητής που απορρίπτεται μετεγγράφεται, υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.
9. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γενικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτησή τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επί πλέον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2000 (Γ2/1050/4-3-2000), απόκτησης πτυχίου Μουσικής Ειδικότητας,
• Αρμονίας,
• Βυζαντινής Μουσικής
• οργάνων Παραδοσιακών
ύστερα από εξετάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας .. Οι τίτλοι αυτοί είναι ισότιμοι & αντίστοιχοι με τους τίτλους που χορηγούνται από τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.
10. Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για ανώτερες Μουσικές Σπουδές & εμπειρίες για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
ΦΕΚ 878/5-3-21 (Λειτουργία Μουσικών Σχολείων)
ΦΕΚ 183523/20-8-20 (Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων)
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
στα 25 χρόνια λειτουργίας του- 25 Χρόνια ζωής και δημιουργίας
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ιδρύθηκε το 1997 και εξυπηρετεί μαθητές της πόλης του Αγρινίου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για Μουσικό Σχολείο, κόσμημα της πόλης μας και του νομού μας. Το 2008 με Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, χαρακτηρισμός ο οποίος άρθηκε το 2012. Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου παρουσιάζει προγράμματα και εκδηλώσεις, που προωθούν τη μουσική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΙΗΤΕΣ – ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Στις φιλολογικές εκδηλώσεις για τον Ο. Ελύτη, τον Ν. Γκάτσο, τον Κ. Παλαμά, τον Γ. Σεφέρη, Ν. Βρεττάκο, Γ. Ρίτσο, Καββαδία Μουσικά Σύνολα του ΜΣΑ απέδωσαν μελοποιημένη ποίηση των προαναφερόμενων ποιητών. Κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 το ΜΣΑ διοργάνωσε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και κατά το 2018-2019 το ΜΣΑ πραγματοποίησε αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις ενδεικτικά αναφέρουμε τα αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Λοϊζο και στον «Αγρινιώτη στιχουργό Πυθαγόρα», που παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο και στην Αθήνα, παρουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φίλου του Πυθαγόρα, Γιώργου Κατσαρού. Το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Δήμο Βύρωνα στις 31 Μαρτίου 2020. Επίσης αναφέρουμε την παρουσίαση «Οδοιπορικό στα Πάθη», την παρουσίαση του «Άξιον εστί» του Ο. Ελύτη, την εκδήλωση «Ολυμπία, ακούγοντας τη μουσική των άστρων», «Τα πανηγύρια της Αιτωλ/νίας», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού, την εκδήλωση «Η πορεία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια των συρμών». Αφιερώματα έχουν γίνει για τις Χαμένες Πατρίδες, τη Σμύρνη και τον Πόντο, καθώς επίσης και ειδική εκδήλωση και για την Μακεδονία.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ :
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνδιοργάνωσε με τα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Παλλήνης, Πάτρας, Ιλίου, Αλβανίας, Πρέβεζας αλλά και με φορείς της πόλης (ΕΛΕΠΑΠ, ΓΕΑ, Εισαγγελία Αγρινίου και Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Δ/νση Β/θμιαςΕκπ/σης, 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) αξέχαστες μουσικές βραδιές στο Αγρίνιο.Επίσης οργανώνει στη διάρκεια της χρονιάς βραδιές κλασικής μουσικής ή μουσικά κυριακάτικα πρωινά (μαθητικές συναυλίες παραδοσιακών οργάνων και οργάνων ευρωπαϊκών) με για το ευρύ κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων. Οργάνωσε τρία masterclass με τη μεγάλη ελληνίδα σοπράνο Αλθαία Παπούλια, που ζει στη Βιέννη.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το ΜΣΑ συμμετείχε στη «σχολική εκδρομή» του Ν. Πορτοκάλογλου με τη χορωδία «Αλθαία». Επίσης συνεργάστηκε με το ΚΕΜΦΑ «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον γνωστό καθηγητή Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λιάβα Λάμπρο. Φιλοξένησε μουσικά τον γνωστό τενόρο και ηθοποιό Μάριο Φραγκούλη, τον γνωστό λαουτιέρη, καταγόμενο από την Κανδήλα Αιτ/νίας κ. Ζώτο Χρήστο, τον διεθνούς φήμης βιολονίστα κλασικής μουσικής και Διευθυντή Συμφωνικής ορχήστρας (Λονδίνου, Βιέννης, Βουδαπέστης, Αθηνών….) κ. Καβάκο Λεωνίδα καθώς και με τον κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη, κ. Μάργαρη Παναγιώτη.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Το Σχολείο συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς, Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, Θεάτρου, Ζωγραφικής αποσπώντας Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.
Μουσικά Σύνολα του σχολείου έχουν αποσπάσει πανελλήνια Βραβεία και Διακρίσεις. Διακρίσεις είχαν επίσης μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό Γαλλοφωνίας (επανειλημμένως), Euroscola, JuvenesTranslators, Φιλοσοφικού Δοκιμίου, διαγωνισμούς Μαθηματικών, Φυσικής. Ακόμη και σε αθλητικές δραστηριότητες και στο σκάκι σημειώθηκαν επιτυχίες.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η θεατρική ομάδα του σχολείου έχει ανεβάσει τα έργα είτε συμμετέχοντας σε θεατρικές δράσεις είτε στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική παιδεία που διδάσκονται οι μαθητές του Γυμνασίου : «Η Αιτωλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», «Ο βασιλικός του Βασιλιά Βασίλη», το «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, που απέσπασε το Β΄ Βραβείο, τρία μονόπρακτα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο 1ο Μαθητικο Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου, το 2011), «Μπίλιω εν Άρτη», «Το μαγεμένο κρασί», «Η σταχτοπούτα και οι 5 Νάνοι», «Περιμένοντας τον Γκοντό», το μιούζικαλ «West Side Story» των Leonard Bernstein, Arthur Laurents, Stephen Stondheim και Jerome Robbins, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, «Για την παρτίδα», σατιρικά δρώμενα στο πλαίσιο της γιορτής της Αποκριάς, «Οι θαλασσιές οι χάντρες». Κατά το σχολικό έτος 2017-18 μαθητές της γ΄ γυμνασίου του ΜΣΑ παρουσίασαν αποσπάσματα της «Ελένης» του Ευριπίδη (θεατρικό αναλόγιο), στο πλαίσιο συνεργασίας με το κολλέγιο AndréMalraux -Dijon στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η παρουσίαση και η βιντεοσκόπηση έγινε στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου Αιτωλ/νίας, κατόπιν άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Διαζώματος «Υιοθετώ ένα αρχαίο θέατρο», προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό αρχαίο θέατρο της περιοχής μας. Το σχολικό έτος 2021-22 ενθαρρύνθηκε η θεατρική ομάδα του σχολείου και ανέβασε το θεατρικό έργο ΦΕΥΓΩ. Πρόκειται για το πρωτόλειο έργο του μαθητή του σχολείου Κωστή Παπαγιάννη, ο οποίος υπήρξε ο σκηνοθέτης και ο καθοδηγητής της θεατρικής ομάδας. Το έργο αναφέρονταν στα προβλήματα, στις ελπίδες, αγωνίες των προσφύγων, θλιβερό επακόλουθο των πολεμικών αναμετρήσεων. Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Το σχολείο μας συνδιοργανώνει με άλλους φορείς σεμινάρια, ημερίδες για ποικίλα θέματα (σχολικός συνεταιρισμός, Ψηφιακό Φεστιβάλ, Διάχυση αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνεργασία με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας και το Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ), Ευαισθητοποιεί τους μαθητές του σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την γνωριμία με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αιτωλοακαρνανικής γης, με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Α.με.Α, πρόσφυγες, Τρίτη ηλικία), την βία (ενδοσχολική-ενδοοικογενειακή), τον ρατσισμό, με παρουσιάσεις, αφιερώματα, ομιλίες ενημέρωσης μέσω της πρόσκλησης ειδικών. Συμμετέχει σε Μουσικά Φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα από διάφορους φορείς (Μουσικά σχολεία, Φεστιβάλ χορωδιών).
ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ-CD: Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου εξέδωσε το 1998-99 την εφημερίδα «Οι νότες» (3 τεύχη). Aπό το 2002 και μέχρι το 2011 εξέδιδε το περιοδικό «Ηχοχρώματα», το οποίο διακρίθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και πήρε το 1ο Βραβείο Μαθητικού Εντύπου. Κάθε χρόνο φιλοτεχνεί ημερολόγια με ενδιαφέρουσα θεματολογία (θέματα τοπικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ) και τα οποία είναι συλλεκτικά : « Η μάνα μέσα από την ελληνική τέχνη», «Μουσειακές διαδρομές» « Ο Αχελώος στην τέχνη», «Στον απόηχο της μουσικής …ήχος τέχνης» Το 2017-18 κυκλοφόρησε το 1ο και 2οτεύχος της εφημερίδας «Παραδοσιακής Μελωδίας Έκφραση». Το 2018-2019 φιλοτεχνήθηκε ημερολόγιο με τίτλο «Μάνου Ελευθερίου Λέξις». Το 2019-2020 δημιουργήθηκε ημερολόγιο με θέμα «Πλατείες της πόλης μου στο χώρο και στο χρόνο». Το σχολικό έτος 2021-22 φιλοτεχνήθηκε ημερολόγιο με θέμα «Κάστρα και Πολιτείες: Κάστρο: ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το κτίζει». Επίσης έχει κυκλοφορήσει δύο CD, το πρώτο με τίτλο «ο καθρέπτης της ψυχής μας», έργο της Λαϊκής Ορχήστρας του Σχολείου και το δεύτερο «Στου φεγγαριού το πήγαιν’ έλα» με το μουσικό σύνολο σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και τη χορωδία ομοίων φωνών «Αλθαία».
ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Μουσικά Σύνολα του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βουκουρέστι,το Βελιγράδι όπου έρχονται σε επαφή με τα μουσικά δρώμενα των ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν ένα δείγμα της εργασίας τους στους Έλληνες του εξωτερικού ή στα σχολεία τα οποία επισκέπτονται. Στο πλαίσιο συμμετοχής σε πρόγραμμα COMENIUS μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία. Στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS ΚΑ1 (Κινητικότητα Εκπαιδευτικών το 2018-2019) 6 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν σχολεία στη Φιλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία για την εξοικείωσή τους σε καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας. Το 2022-23 στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS ΚΑ1 12 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Ισπανία, Ιταλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Κύπρο για την εξοικείωσή τους σε καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας.
Και βέβαια σε όλα αυτά τηρείται απαρέγκλιτα το Αναλυτικό Ωρολόγιο πρόγραμμα, έχοντας πολλές επιτυχίες και στη τριτοβάθμια Εκπ/ση (Ιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική, Πολυτεχνεία, Νομική, Γεωπονική, Οικονομικά Πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές σχολές, Πανεπιστήμια Μουσικής).
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020-2021, συνέχισε, παρά τις δυσκολίες και τις πολλές αντιξοότητες που δημιούργησε και δημιουργεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας, να προσφέρει στον μαθητικό κόσμο δράσεις. Οργάνωσε αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου με θέμα « Το Αλβανικό έπος μέσα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Ελύτη», Χριστουγεννιάτικη γιορτή με θέμα «Καλαντίσματα» , Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ΄21 με τίτλο: Με το βλέμμα στην Επανάσταση του ΄21, Αφιέρωμα στον Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, συμμετέχει διαδικτυακά στην δράση ΑΔΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ που διοργανώσει το Μουσικό σχολείο Καβάλας, προετοιμάζει την βιντεοσκόπηση της μαθητικής συναυλίας για την Άνοιξη του 2021, μιας συναυλίας που αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των μαθητών στο όργανο που επιλέγει κάθε μαθητής και που για την σχολική χρονιά 2020-21 η σύνθεση των μουσικών συνόλων έγινε κατά τμήμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και υγεία μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Το σχολικό έτος 2021-22 προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις-γιορτές -εκδηλώσεις: Η εποποία του ΄40 μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (γιορτή 28ης Οκτωβρίου), Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τον αγώνα των Ελλήνων του 1821 (γιορτή 25η Μαρτίου), Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τίτλο: Της Αγάπης… δώρα», Καλαντίσματα στην πόλη με ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ PRO –IMPRAHOR, Συναυλία κλασικής μουσικής καθηγητών του μουσικού σχολείου (σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου), διοργανώθηκαν δύο μαθητικές συναυλίες, στις οποίες τα μουσικά σύνολα και χορωδίες του σχολείου παρουσίασαν στο κοινό της πόλης το επιστέγασμα των προσπαθειών στην εξάσκησή τους στα μουσικά όργανα που διδάσκονται. Επίσης οργάνωσε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκη με το μουσικό σύνολο ΚΟΣΜΟΣ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με άλλους φορείς το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου κατά την σχολική χρονιά 2021-22 συνεργάστηκε με το ΥΠΑΙΘ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για αφιερώματα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821, συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου "ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ" του Ντέβιντ Γκρέιγκ, με τη χορωδία "ΑΛΘΑΙΑ" (συνεργασία με Εφηβική Λυρική σκηνή και ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου), συμμετείχε στην δράση Άδοντες και Ψάλλοντες που οργανώνει το μουσικό σχολείο Καβάλας, συμμετείχε σε μαθητική συναυλία εξ αποστάσεως στο πλαίσιο σύμπραξης και δημιουργίας δικτύων μουσικών σχολείων. Συμμετείχε με μουσική παρουσία στις Εορτές Εξόδου της Ι.Π Μεσολογγίου και στις εορτές για την Απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου. Τέλος διοργανώθηκαν ενδοσχολικές επιμορφώσεις με ποικίλο περιεχόμενο για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Το σχολικό έτος 2022-23 προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις-γιορτές -εκδηλώσεις: εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τίτλο: Σοφία Βέμπο: Η πορεία της Εθνικής μας φωνής. Την Μουσική Επιμέλεια είχε το μουσικό Σύνολο ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ. Πραγματοποίηθηκε Μουσικό Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία με τίτλο: «Τριαντάφυλλο, η Σμύρνη, μαραμένο» από το το Μουσικό Σύνολο "Chroes". Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τίτλο: Της Αγάπης… δώρα», Καλαντίσματα στην πόλη με ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ PRO –IMPRAHOR. Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιηθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονεων και Κηδεμονων μουσικη εκδηλωση με θέμα: Μουσικές διαδράσεις από το μουσικό συνολο ΙMBRAHOR.
Διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, με 1821: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ : ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ! Πραγματοποιήθηκε μία μαθητική συναυλία ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ κλασικής μουσικής και τάξεων μουσικών οργάνων στις 2-4-2023.
Στο πλάισιο της συνεργασίας με άλλους φορείς και σχολεία ανέπτυξε τις εξής συνεργασίες: πλαισίωσε μουσικά την παρουσίαση βιβλίου του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Χριστοδουλίδη Ρένου «το πιο γλυκό λεμόνι» στο ΔΗΠΕΘΕ. Συμμετείχε το Μουσικό σύνολο ΚΟΣΜΟΣ. Συμμετείχε στην 14η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα με τη χορωδία "ΑΛΘΑΙΑ" στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022. Τα κιθαριστικά σύνολα "εξάχορδοι", "Floguitar" συμμετείχαν στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Κιθαριστικών Συνόλων το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στα Ιωάννινα. Συνεργασία με το Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Π.Ε.Θ. και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Συμμετείχε το Μουσικό σύνολο Βυζαντινής Μουσικής του σχολείου. Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου (Νέο) συμμετέχοντας στην Θεία Λειτουργία που έγινε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου (έναρξη του Τριωδίου) και ώρα 8.30 πμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου (Νέο) του Αγρινίου. Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΟΡΦΕΑ μουσική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού σχολείου Αγρίνιου. Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκε η «Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών» που τα μέλη της είναι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια χορωδία με εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την Ακαδημαϊκή Χορωδία διηύθυνε ο Νικόλαος Μαλιάρας, καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου «Αλθαία». Συνεργασία με 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου στην δράση: Η εξυπνη πόλη που ονειρεύομαι. Συμμετείχε το Μουσικό σύνολο Κόσμος. Τέλος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ ανέβασε το Μιουζικαλ Jamming High.
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνεχίζει τις δραστηριότητές του, έχοντας ως στόχο, μαζί με τη Γενική Παιδεία, να δίνει διεξόδους στους σημερινούς νέους, να (δια)μορφώνει χαρακτήρες, να καλλιεργεί νου και ψυχή.