Open menu
Σχολικό Έτος: 2010-2011
1.  Σεμινάρια
 • Το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και η Εταιρεία λόγου & τέχνης «Συντεχνία» συνδιοργάνωσαν στο χώρο του Μουσικού Σχολείου τριήμερο σεμινάριο με θέμα: «Η τέχνη, όχημα στην παιδαγωγική πράξη». Εισηγητές καταξιωμένοι στο είδος τους, Παπαθανασίου Σίσσυ, ιστορικός θεάτρου, υπεύθυνη του προγράμματος «Αναγνώσεις» του Εθνικού θεάτρου, Κακουδάκη Τζωρτζίνα, σκηνοθέτης – θεατροπαιδαγωγός, Αργυρίου Μαρία, εκπαιδευτικός ΠΕ16, υποψηφία δ/ρ Ιονίου Πανεπιστημίου, Πετρίτης Σπύρος, υποψήφιος δ/ρ Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις εισηγήσεις ακολουθούσαν βιωματικά εργαστήρια. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Γενική υπεύθυνος η Θεατρολόγος του σχολείου Σπυρέλη Βαϊα. Το σεμινάριο έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Υγείας του σχολείου «Η Μουσική ως θεραπευτική μέθοδος ψυχής και σώματος».
 • Το Σάββατο, 2 Απριλίου ημερίδα με θέμα «Εγκέφαλος και εξαρτήσεις» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και διοργανώθηκε από τη Δ. Ε. Αιτωλ/νίας, το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημόνων. Μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας παρακολούθησαν την ημερίδα. Σύνολο Μουσικής Δωματίου του σχολείου μας με πιάνο, σαξόφωνο και Σύνολο κλασικής κιθάρας άνοιξε την ημερίδα Το πρόγραμμα του Συνόλου Μουσικής Δωματίου ήταν: Aria for Alto Saxophone and Piano του E. Bozza Σαξόφωνο: Κονίδας Kώστας, μαθητής της Β΄Λυκείου Πιάνο: Σωζοπούλου Μαρία, καθηγήτρια του πιάνου. “Tears in Heaven”  Eric Clapton, Διασκευή του καθηγητή κιθάρας Χάρη Οικονόμου για 4 κιθάρες.Υπεύθυνος του Συνόλου ο καθηγητής κιθάρας Οικονόμου Χάρης.
 • Μετεκπαιδευτικό – επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Μουσικό σχολείο Αγρινίου, στις 16 Μαρτίου 2011, με θέμα: «Σχολικές γιορτές – εκδηλώσεις». Το Σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ. Αιτωλ/νίας,, το Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε.16 κ. Παπαδημητράκη και το Μουσικό Σχολείο. Στην εκδήλωση την έναρξη έκανε η Χορωδία «Αλθαία» και η Παραδοσιακή Ορχήστρα συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι.
 • Το Σάββατο, 12 Μαρτίου, στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Μουσικό Σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα από τη γνωστή ψυχολόγο και ακουστικο-ψυχο-φωνολόγο κ. Τόνυ Ευαγγελοπούλου, Διευθύντρια του Κέντρου “Tomatis”, με θέμα: «Η μουσική ως εργαλείο θεραπείας στη ζωή και τη μάθηση». Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση από τους παρευρισκομένους. Στο τέλος οι μαθητές του Συνόλου Ευρωπαϊκών κρουστών παρουσίασαν τραγούδια με πλούσιο ρεπερτόριο.
 • Σεμινάριο για τους μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου: "Το δημοτικό τραγούδι της Ρούμελης μέσα από την δισκογραφία", 4 Μαϊου 2011, (Πέτρος Τσολάκης και Γιώργος Χατζητεκελής,  καθηγητές ΠΕ16)

 • Σεμινάριο για τους μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου που διδάσκονται το μπουζούκι: Το  μπουζούκι μέσα από τους ερμηνευτές του, Ύφος &  τεχνική εκτέλεσης, 3 Μαϊου 2011, (Πέτρος Τσολάκης, καθηγητής ΠΕ16  Π. Μ. Σ. Αγρινίου)

Σχολικό Έτος: 2009-2010

1.  Σεμινάρια
 • Το 1ο Σεμινάριο χάλκινων πνευστών πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010 με τους σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Καραμπέτσο Ι. (Τρομπέτα), Καίσαρα Κ. (Κορνέτα), Αυγερινό Κ. (Τρομπόνι), Σκούρα Ε. (Κόρνο), Ραράκη Γ. (Τούμπα). 80 περίπου μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου το παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και απεκόμισαν πολλά από τους ειδικούς, καταξιωμένους στο όργανό τους μουσικούς.
 • Το 2ο Σεμινάριο ευρωπαϊκών κρουστών με το σολίστ της Λυρικής Σκηνής Κων/νο Βορίση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου στο Μουσικό Σχολείο. Το παρακολούθησαν μαθητές του σχολείου που ασχολούνται με τα κρουστά, αλλά και άλλοι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και Δημοτικών της πόλης.
 • Το 3ο Σεμινάριο ξύλινων πνευστών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με τον σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Σπύρο  Μουρίκο στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του σχολείου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να λύσουν πολλές απορίες τους. Στη συνέχεια ακολούθησε κονσέρτο πιάνου – κλαρινέτου στην αίθουσα «Μαρίας Κάλλας» που παρακολούθησαν οι μαθητές του Λυκείου.
2.  Ημερίδες
 • Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου παρακολούθησαν την ημερίδα, «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», που έγινε στη βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου  «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος». Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Στυλιαράς, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, αφού είχαν ασχοληθεί με το θέμα την προηγούμενη σχολική χρονιά.
 • Το τμήμα Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Β Λυκείου συμμετείχε ενεργά στην Ημερίδα που οργάνωσε η Σύμβουλος Π.Ε.16 κ. Χαμακιώτη Αγγελική στο Θέατρο Απόλλων Πατρών στις 14 Απριλίου. Θέμα της Ημερίδας ήταν: «Τραγούδι, το κρυφό μουσικό δάκρυ του ποιητή. Η Μουσική του λόγου και η Ποίηση της Μελωδίας». Οι μαθητές βίωσαν τη μέθεξη των δύο τεχνών και μπλέχτηκαν στη διαδικασία ερμηνείας των ποιημάτων και μουσικής επένδυσης αυτών.
3. Οι  μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρακολούθησαν
Ημερίδες – Συναυλίες – Προβολές - Θεατρικά έργα - Έρευνες

 • Οι μαθητές του Λυκείου και της Γ΄ Γυμνασίου στην αίθουσα «Άνεσις» του Δημοτικού κινηματογράφου, παρακολούθησαν την ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους», σε σκηνοθεσία Λοράν Καντέ και σενάριο Φρανσουά Μπεγκοντό. Το θέμα της ταινίας οι συνθήκες εργασίας και ο ενθουσιασμός των καθηγητών να μεταδώσουν αξίες σε μια σχολική τάξη, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.
 • Τη «Θόλο», το θέατρο εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού επισκέφθηκαν μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την περιήγηση στην Αρχαία Αγορά  με τίτλο «Η Αθηνά στην Αρχαία Αγορά». Το ταξίδι ξεκίνησε από την Αρχαϊκή      περίοδο, μεταφέρθηκε στα Κλασικά χρόνια και παρακολούθησαν την Πομπή των Παναθηναίων,  το κτίσιμο της Ποικίλης Στοάς κ.α.
 • Το Πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα επισκέφθηκαν μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και Γ΄ Γυμνασίου και παρακολούθησαν την προβολή «Τα επτά θαύματα του κόσμου», όπου παρουσιάστηκαν  ψηφιακά τα 1. Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας (όπως ήταν στην αρχική του μορφή) 2. Τα επτά θαύματα του σύμπαντος (αστρικά συστήματα, νεφελώματα, κομήτες) 3. Τα επτά θαύματα του ηλιακού μας συστήματος (γιγάντια ηφαίστεια, παγωμένοι κόσμοι, τρύπες τεράστιες κ.λ.π.)
 • Οι μαθητές του Λυκείου ξεναγήθηκαν στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη. Παρακολούθησαν βιντεοπροβολή  για το σύμπαν, άκουσαν τον αστροφυσικό κ. Ματσόπουλο που μύησε τους μαθητές στον ελκυστικό χώρο των άστρων και την επιστήμη της παρατήρησης του σύμπαντος, Είδαν από κοντά το τεράστιο τηλεσκόπιο και τον υποβλητικό χώρο, όπου γίνονται οι παρατηρήσεις των άστρων.
 • Οι μαθητές της Α και Β τάξης του Γυμνασίου έλαβαν μέρος στην έρευνα που έγινε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Θέμα της έρευνας ήταν; «Εκτίμηση και συσχέτιση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης των Ελλήνων εφήβων, για διατροφική παρέμβαση».
 • Μαθήτριες της Β1 & Β4 Γυμνασίου συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα κολύμβησης στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής που έγινε στο Δημοτικό κολυμβητήριο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τις δύο τελευταίες ώρες κάθε Πέμπτη, μετά το Πάσχα. Υπεύθυνοι οι καθηγητές της Φυσικής Αγωγής, Γιαννάκου Σπυριδούλα και Ρεπάνης Γιάννης.
 • Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση και Επέκταση της λειτουργίας των Θυρίδων Επιχειρηματικότητας για την ενθάρρυνση και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν τη σύμβουλο Πιστικού Αγαθή στις 4 Δεκεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, που είχε στόχο την καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας των μαθητών.

Σχολικό Έτος: 2008-2009

1.  Σεμινάρια στο Μουσικό Σχολείο
 • Η διάσημη ελληνίδα σοπράνο κ. Αλθαία Παπούλια επισκέφθηκε για άλλη μια φορά στο σχολείο μας την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου και παρακολούθησε τις πρόβες των δύο Χορωδιών «Νεφέλης» και «Αλθαίας» που ετοιμάζονταν για Συναυλίες. Η κ. Παπούλια έδωσε συμβουλές και βοήθησε στην καλύτερη εμφάνιση των χορωδιών. Συζήτησε με τη Διευθύντρια του Σχολείου και προγραμμάτισαν ευκαιρίες συνεργασίας.
 • Κυριακή, 25 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Σεμινάριο Πνευστών από τον κ. Θεόδωρο Κερκέζο για τους μαθητές του σχολείου που ασχολούνται με τα πνευστά και τα μέλη της Φιλαρμονικής. Οι μαθητές παρουσίασαν δύο Σύνολα, Σύνολο Σαξοφώνων και Σύνολο Κλαρινέτου.
2. Το Μουσικό Σχολείο φιλοξένησε Ημερίδες
 • Μέσα στο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δύο Ημερίδες. Η πρώτη Περιβαλλοντική με θέμα: «Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση Προϊσταμένων – Διευθυντών σχολικών μονάδων σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» που την παρακολούθησαν Διευθυντές Σχολείων και Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων.
 • Η δεύτερη για τους Θεολόγους Εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με θέμα «Το μάθημα  των Θρησκευτικών στο Σχολείο του 21ου αιώνα: Θεολογική, παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση». Εισηγητές ήταν και ο κ. Γεώργιος Στάθης, Μόνιμος Πάρεδρος Θεολογίας και ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου Σύμβουλος Θεολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς.
3. Συνδιοργανώσεις του Μουσικού Σχολείου με άλλους φορείς
 • Βιωματικό Εικαστικό – Μουσικό Εργαστήρι συνδιοργάνωσε το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο με τους Σχολικούς Συμβούλους Μουσικών και Εικαστικών το Δεκέμβριο, που έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
 • Το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο και το Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι φιλοξένησαν τη χορευτική ομάδα Ελληνοαμερικάνων από τη Μητρόπολη της Ατλάντα Η.Π.Α. και συνδιοργάνωσαν μια πολύ όμορφη εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στις 22 Ιουνίου. Προηγήθηκε Σεμινάριο των Ελληνοαμερικάνων το απόγευμα στη θεατρική αίθουσα του σχολείου και το βράδυ η εκδήλωση είχε δύο μέρη. Στο 1ο άνοιξε την εκδήλωση το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο με τη  Χορωδία «Αλθαία» υπό τη διεύθυνση της Άννας Πανοπούλου και ακολούθησε η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία με παραδοσιακά τραγούδια με τους καθηγητές Μήτσο Παναγιώτη και Αθανασόπουλο Γιώργο.. Στο 2ο μέρος ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, σχήματα και δρώμενα από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και την ομάδα των Ελληνοαμερικάνων. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και έκλεισε η όμορφη βραδιά με μπουφέ.