Open menu

1. Εκδρομές στο εξωτερικό

  1. 11 έως 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του σχολείου στην Αίγυπτο. Οι μαθητές έδωσαν Συναυλία στη Ελληνική κοινότητα στην Αλεξάνδρεια και ξεναγήθηκαν στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είδαν την περιοχή που ήταν ο Φάρος, την ονομαστή Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ξεναγήθηκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο σπίτι του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο δεύτερος σταθμός στην Αίγυπτο ήταν η πρωτεύουσα, το Κάϊρο με τις μεγάλες αντιθέσεις. Πλούτος και φτώχεια μαζί πολυτέλεια και πείνα. Η ομάδα ξεναγήθηκε στο πλουσιότερο μουσείο του κόσμου, το μουσείο του Καϊρου, στις πυραμίδες, στη Σφίγγα, στο χριστιανικό Κάϊρο με τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, στα εργαστήρια επεξεργασίας παπύρου και αρωμάτων. Η ξενάγηση στο Κάϊρο έκλεισε με τα ψώνια στο γραφικό ανατολίτικο παζάρι του Χαλ Ελ Χαλίλι. Την εκδρομή στην Αίγυπτο συνόδευσαν η Διευθύντρια, Μαμασούλα Μαρία, οι καθηγήτριες Μανικάρου Μεταξούλα, Κοντοθανάση Φωτεινή, Γιαννάκου Σπυριδούλα, Παπαδημητρίου Γεωργία και οι υπεύθυνοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κονήδας Βασίλης και Φραγκάκης Κώστας.
  2. Η Γ Λυκείου πραγματοποίησε την 6ήμερη εκδρομή της από 14 έως 19 Μαρτίου, στη Βόρεια Ιταλία (Ραβέννα – Βενετία – Βερόνα). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Ραβέννα, στο Ναό του Αγίου Βιταλίου, όπου θαύμασαν τα ψηφιδωτά που συναγωνίζονται τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Βενετία, η πόλη των Δόγηδων και των εμπόρων, ήταν μια αποκάλυψη, με τα κανάλια της, τις γόνδολες, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη πλατεία, το ιστορικό ρολόϊ, τη γέφυρα των στεναγμών. Σημαντικό μέρος της ξενάγησης ήταν η ελληνική παροικία με τον ορθόδοξο ελληνικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με το γυρτό καμπαναριό, το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών, τη γέφυρα των Ελλήνων. Άλλοι σταθμοί στη Βόρεια Ιταλία ήταν η πόλη της Βερόνας, η πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η μεγαλύτερη λίμνη Λάγκο ντι Γκάρντα και το όμορφο μεσαιωνικό χωριό Σιρμιόνε, με τη βίλα της Μαρίας Κάλλας. Η εκδρομή διανθίστηκε με τις μουσικές μελωδίες των μαθητών που είχαν μαζί τους και τα μουσικά τους όργανα και έδωσαν το στίγμα του σχολείου στο πέρασμά τους. Καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν: Πανοπούλου Άννα, Ζαμπάρα Ελένη, Κουτσονίκας Δημήτριος, Μαμασούλας Παναγιώτης. και  η Διευθύντρια του σχολείου Μαμασούλα Μαρία.

2. Μονοήμερες Εκπαιδευτικές εκδρομές στην Αθήνα πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου.

    • Τη «Θόλο», το θέατρο εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού επισκέφθηκαν μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την περιήγηση στην Αρχαία Αγορά  με τίτλο «Η Αθηνά στην Αρχαία Αγορά». Το ταξίδι ξεκίνησε από την Αρχαϊκή περίοδο, μεταφέρθηκε στα Κλασικά χρόνια και παρακολούθησαν την Πομπή των Παναθηναίων, το κτίσιμο της Ποικίλης Στοάς κ.α.
    • Το Πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα επισκέφθηκαν μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και Γ΄ Γυμνασίου και παρακολούθησαν την προβολή «Τα επτά θαύματα του κόσμου», όπου παρουσιάστηκαν  ψηφιακά τα 1. Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας (όπως ήταν στην αρχική του μορφή) 2. Τα επτά θαύματα του σύμπαντος (αστρικά συστήματα, νεφελώματα, κομήτες) 3. Τα επτά θαύματα του ηλιακού μας συστήματος (γιγάντια ηφαίστεια, παγωμένοι κόσμοι, τρύπες τεράστιες κ.λ.π.)
    • Οι μαθητές του Λυκείου ξεναγήθηκαν στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη. Παρακολούθησαν βιντεοπροβολή  για το σύμπαν, άκουσαν τον αστροφυσικό κ. Ματσόπουλο που μύησε τους μαθητές στον ελκυστικό χώρο των άστρων και την επιστήμη της παρατήρησης του σύμπαντος, Είδαν από κοντά το τεράστιο τηλεσκόπιο και τον υποβλητικό χώρο, όπου γίνονται οι παρατηρήσεις των άστρων.

3. Διδακτικές επισκέψεις

1. Παρασκευή 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι διδακτικές επισκέψεις των μαθητών του Γυμνασίου στα πλαίσια του προγράμματος της Νομαρχίας «Γνωρίζω την Αιτωλοακαρνανία». Όλες οι τάξεις  επισκέφθηκαν τόπους ιστορικούς, αξιοθέατα, φυσικές ομορφιές του Νομού μας.
Η Α΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Μουσείο Κατράκη στο Αιτωλικό, και τα Μουσεία – οικίες του Παλαμά και Τρικούπη στο Μεσολόγγι, καθώς και τις Αλυκές Μεσολογγίου. Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα και το εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού «Κορπή». Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου τις Αλυκές Μεσολογγίου, το Αιτωλικό (Μουσείο Κατράκη) και το εργοστάσιο μουσικών οργάνων στη Μάστρου
Μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Μουσείο Βάσως Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης, στο Αιτωλικό, όπου φιλοξενούνταν και η Έκθεση του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά.
2. Πέμπτη, 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α και Β Λυκείου στο Μεσολόγγι, στα πλαίσια του προγράμματος της Νομαρχίας «Γνωρίζω την Αιτωλοακαρνανία». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση στο Κέντρο Διέξοδος και στην έκθεση «Οι υγρότοποι του νομού Αιτωλ/νίας» στη Νομαρχία. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας.

4. Εκδρομές Προγραμμάτων

  • Η Περιβαλλοντική ομάδα της A΄ & Β΄ Λυκείου πραγματοποίησε την εκπαιδευτική της εκδρομή 15-16-17 Απριλίου 2010.  Προορισμός: Παγγαίο, Καβάλα, Πόρτο Λάγος, Βιστωνίδα, Ξάνθη

Βιστωνίδα. Υφάλμυρη λίμνη που εκτείνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Σε συνδυασμό με άλλες λίμνες και παράκτιες λιμνοθάλασσες, έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις της συνθήκης Ramsar και έχει ανακηρυχθεί Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Η Βιστωνίδα περιβάλλεται από καλαμιώνες. Γύρω της εκτείνονται ζώνες με αρμυρίκια, αλίπεδα, υγρά λιβάδια και παραποτάμια δάση. Μέρος των οικοσυστημάτων της περιοχής απειλείται από εγγειοβελτιωτικά προγράμματα ενώ η μόλυνση από τη γύρω ανθρώπινη παρουσία – βιομηχανκή και οικιακή – πλήττει επίσης την περιοχή. Η Βιστωνίδα φιλοξενεί αξιόλογη πανίδα. Στα είδη που αναπαράγονται εδώ, εντάσσονται η λαγγόνα, ο νυχτοκόρακας, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς, η αβοκέττα, ο καλαμοκανάς και η χαλκοκουρούνα. Στα είδη που μεταναστεύοντας περνούν από εδώ, περιλαμβάνονται ο ροδοπελεκάνος, η λεπτομύτα και η χαλκόκοτα. Πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται εδώ το χειμώνα, όπως ο κορμοράνος, η καστανόχηνα και η νανόχηνα.


Ξάνθη Η Παλιά Πόλη
Σήμερα η παλιά πόλη της Ξάνθης, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για όλο το Νομό. Είναι καλά διατηρημένη και ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί στο παρελθόν, την εποχή που ο οικισμός έσφυζε από ζωή (όπως άλλωστε και τώρα). Αξίζει να την επισκεφτείτε.
Χτισμένη απάνω σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του. Παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία η οποία αυξάνεται συνεχώς λόγω της καταστροφής παλαιών σπιτιών σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Τα αξιοθέατά της είναι το Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορεί να δει κανείς τη λατέρνα, το γραμμόφωνο, τα υφαντά και κεντητά, τα οικιακά σκεύη, τα ποικιλόμορφα κοσμήματα, τα γεωργικά εργαλεία, τις θρακιώτικες στολές, τον καπνό που σηματοποιείται σε πολλές εικαστικές δημιουργίες. Λίγα βήματα πιο πάνω βρίσκεται η Εκκλησία της Μητροπόλεως, σεμνά ακουμπισμένη στην ομώνυμη πλατεία της καθώς και το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ένα διώροφο κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται ως γραφείο του εκάστοτε Μητροπολίτη Ξάνθης και περιθεωρίου. Επίσης, στην πλατεία Μητροπόλεως βρίσκεται και το Στάλιο Νηπιαγωγείο, που ιδρύθηκε από τον Π. Στάλιο έναν από τους μεγαλύτερους καπνεμπόρους και οικονομικά ισχυρούς πολίτες της Ξάνθης με αξιόλογη κοινωνική και πολιτική δράση.
Παράλληλα, το κτίριο της πλατείας Ματσίνη είναι μία από τις μεγαλύτερες οικοπεδικές εκτάσεις της παλιάς πόλης, ενώ το διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο Ξάνθης κτίστηκε το 1830 από τον Εβραίο καπνέμπορο Μωϋσή και πουλήθηκε αργότερα στον Ι. Ορφανίδη. Το 1962 αγοράστηκε από το Δήμο Ξάνθης. Αξίζει να αναφερθεί το χάνι που έκτισε ο Εβραίος Μωϋσής δίπλα στο σημερινό Δημαρχείο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου Ξάνθης. Πανέμορφο και το αρχιτεκτόνημα της Δημοτικής Πινακοθήκης, πρόσφατα συντηρημένο με σεβασμό και μεράκι. Στην άλλη άκρη της Ξάνθης, φρουροί της εισόδου της από τον σιδηροδρομικό σταθμό, τα τιτάνια καπνομάγαζα αρχιτεκτονικά μεγαθήρια που διηγούνται περασμένα «μεγαλεία», την οικονομική άνθιση της πόλης, τότε που η παραγωγή και η επεξεργασία του καπνού έφταναν σε ύψιστα επίπεδα. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι κέντρο του Παραδοσιακού Οικισμού της Παλιάς Ξάνθης, είναι η πλατεία Μητροπόλεως, γύρω από την οποία υπάρχουν τα σημαντικότερα κτίσματα και στην οποία καταλήγουν οι βασικοί οδικοί άξονες.

Οι Φίλιπποι Οι Φίλιπποι είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας, με την Ακρόπολή του κτισμένη στον κωνικό λόφο που αποσπάται από τον ορεινό όγκο του αρχαίου Όρβηλου και εισχωρεί στην πλούσια πεδιάδα που σταματά στους πρόποδες του Χρυσοφόρου Παγγαίου. Πολύ πριν έρθουν οι Έλληνες άποικοι στην περιοχή των Φιλίππων υπήρχε ένας συνοικισμός νεολιθικής εποχής κοντά στις πηγές Ντικιλί-Τας δύο χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη.     Ο πολιτισμός των ανθρώπων της προϊστορικής εποχής που έζησαν στους Φιλίππους, έχει ομοιότητες με αυτών των Κρητικών, της Θεσσαλίας, του Αιγαίου και των Βαλκανικών χωρών. Η εύφορη γη και τα μεταλλεία χρυσού, προσέλκυσαν Έλληνες αποίκους από την Θάσο με αρχηγό τον εξόριστο Αθηναίο ρήτορα και πολιτικό Καλλίστρατο. Έκτισαν λοιπόν την πρώτη πόλη η οποία πριν πάρει το όνομα Κρηνίδες αναφερόταν με το όνομα Δάτο  Τον Οκτώβριο όμως του 42 π.Χ.  μάχη των Φιλίππων.  αυτή είναι σταθμός και για την ιστορία των Φιλίππων,. Ο Σταυρός, το σύμβολο της νέας θρησκείας, βρίσκεται στα υπαίθρια ιερά των βράχων και οι κάτοικοι των Φιλίππων είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που ακούν το κήρυγμα της νέας θρησκείας.   Στους πρόποδες του λόφου της Aκρόπολης, στηριγμένο στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Το αγέρωχο αυτό μνημείο χτίστηκε γύρω στο 356 π.Χ. από τον Φίλιππο τον Β’, βασιλιά της Μακεδονίας.

  • 2. Πέμπτη, 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της Α  Λυκείου στο Ναύπλιο στα πλαίσια των Προγραμμάτων που υλοποίησαν μέσα στο χρόνο. Επισκέφθηκαν το κάστρο, το λαογραφικό Μουσείο, όλα τα αξιοθέατα της πόλης και τις Αρχαίες Μυκήνες με τους θολωτούς τάφους.

5. Επισκέψεις

  1. Πάτρα, 14 Απριλίου οι μαθητές της Β  Λυκείου συμμετείχαν ενεργά στην Ημερίδα «Τραγούδι, το κρυφό μουσικό δάκρυ του ποιητή. Η Μουσική του λόγου και η Ποίηση της Μελωδίας» που οργάνωσε η Σύμβουλος Π.Ε.16 κ. Χαμακιώτη Αγγελική στο Θέατρο Απόλλων Πατρών.
  2. Άρτα, 6 Μαϊου οι μαθητές του Συνόλου Ευρωπαϊκών κρουστών έδωσαν συναυλία στην Άρτα, καλεσμένοι από το Μουσικό Σχολείο Άρτας.
  3. Πρέβεζα, 15 Μαϊου οι μαθητές των Συνόλων Φιλαρμονική Ορχήστρα και Λαϊκό – ρεμπέτικο τραγούδι πήραν μέρος στη συναυλία που οργάνωσε η Νομαρχία Πρεβέζης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλεσμένοι του Μουσικού Σχολείου Πρεβέζης.